Particulier
Mail: info@goedengeld.nl
Bel: 045-521 14 50

info@goedengeld.nl

045-521 14 50

Veel gestelde vragen

Wat is een arbeidsmarktscan?

Als het niet mogelijk is om een werkgeversverklaring aan te vragen, kan de Arbeidsmarktscan een uitkomst bieden. Deze scan vergroot de kansen voor flexwerkers om een verantwoorde en betaalbare hypotheek te verkrijgen. Hypotheekverstrekkers beoordelen hiermee niet alleen het huidige inkomen en de werkgeschiedenis, maar ook het toekomstperspectief op de arbeidsmarkt en de verwachte mogelijkheden om in de toekomst voldoende inkomen te genereren.

Meer weergeven

Wat is een Aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek waarbij je gedurende de looptijd van de lening alleen rente betaalt en niet aflost op de hoofdsom. Dit betekent dat je maandlasten lager zijn dan bij andere hypotheekvormen, omdat je enkel rente betaalt over het uitstaande bedrag. Aan het einde van de looptijd moet de volledige lening in één keer worden terugbetaald, bijvoorbeeld door de verkoop van de woning of met een andere financiering. Het risico van een aflossingsvrije hypotheek is dat je de lening aan het einde van de looptijd mogelijk niet volledig kunt aflossen, vooral als de waarde van de woning is gedaald of je niet genoeg vermogen hebt opgebouwd.

Meer weergeven

Verschil tussen annuïteit of lineair hypotheek?

Het belangrijkste verschil tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek zit in de manier waarop de maandlasten zijn opgebouwd. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin bestaat dit bedrag voornamelijk uit rente, maar na verloop van tijd neemt de aflossing toe en de rente af. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing, maar de rente wordt berekend over het resterende hypotheekbedrag. Hierdoor zijn de maandlasten in het begin hoger, maar nemen ze af naarmate de lening wordt afgelost. In het kort: de annuïteitenhypotheek heeft gelijkblijvende maandlasten, terwijl de lineaire hypotheek begint met hogere maandlasten die geleidelijk dalen.

Meer weergeven

Wat is een akte van levering?

Een akte van levering is een officieel document dat wordt gebruikt bij de overdracht van onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond. Het is het juridische bewijs dat de eigenaar van het onroerend goed verandert. Deze akte wordt opgesteld bij de notaris en bevat informatie over de verkoper, de koper en het onroerend goed dat wordt overgedragen. Nadat de akte van levering is getekend en ingeschreven in het Kadaster, is de overdracht van eigendom officieel en is de koper de nieuwe eigenaar van het pand.

Meer weergeven

Bankgarantie

Een bankgarantie bij een hypotheek is een verklaring van een bank waarin deze garandeert om een bepaald bedrag te betalen aan een verkoper van een woning als de koper zijn verplichtingen niet nakomt. Het fungeert als een vorm van zekerheid voor de verkoper dat hij de aanbetaling of het waarborgbedrag ontvangt, zelfs als de koper zich terugtrekt uit de koop.

In Nederland is het gebruikelijk dat de koper van een huis een aanbetaling van 10% van de koopsom doet. In plaats van dit bedrag zelf voor te schieten, kan de koper een bankgarantie regelen. De bank stelt zich garant voor dit bedrag en betaalt het aan de verkoper als de koper om wat voor reden dan ook zijn verplichtingen niet kan nakomen. De koper betaalt de bank meestal een eenmalige vergoeding voor het verstrekken van deze garantie.

Zo’n bankgarantie zorgt ervoor dat de verkoper zekerheid heeft en de koper niet direct zijn eigen spaargeld hoeft aan te wenden voor de waarborgsom.

Meer weergeven